Dr. Yashar Esmaeilian lisans eğitimini Urmia Üniversitesi Veterinerik Fakültesinde, yüksek lisans ve doktora derecesini ise Prof. Dr. Esra Erdemli danışmanlığında, Ankara Üniversitesi Biyoteknoloji Enstitüsü  Biyoteknoloji programında tamamlamıştır. Dr. Esmaeilian TÜBİTAK-BİDEB bursu (program 2215) ile doktora eğitimi döneminde (2010-1015) ovaryum kök hücreleri üzerine araştırma yapmış ve ardından TÜBİTAK-BİDEB doktora sonrası araştırmacı bursunu (program 2216)  kazanarak 12 ay süreyle kök hücreden farklılaştırılmış oositler üzerinde çalışmıştır. TÜBİTAK-ARDEB ve Ankara Üniversitesi BAP tarafından desteklenen 3 proje hazırlamış ve bu projelerde primer araştırmacı olarak yer almıştır. Bu projelerde ovaryum kök hücrelerinin oosit benzeri hücrelere, kemik, kıkırdak ve sinir hücrelerine farklılaştırılması başarıyla gerçekleştirilmiştir. Dr. Esmaeilian’ın ilgilendiği araştırma konuları arasında germline, multipotent ve pluripotent kök hücreler, kök hücrelerin rejeneratif tıptaki rolü, reprodüktif ve gelişimsel biyoloji yer almaktadır. Araştırmacı, Eylül 2017 tarihinden itibaren Koç Üniversitesi, Translasyonel Tıp Araştırma Merkezi’nde Doç. Dr. Özgür Öktem ile çalışmakta ve dişi reprodüktif sisteminin moleküler analizi, otofajinin granüloza ve lüteal hücrelerinin fonksiyonu ve steroidogenezdeki rolü üzerine odaklanmış araştırma projelerinde yer almaktadır.

Esmaeilian Y*, Atalay A, Erdemli E. Putative germline and pluripotent stem cells in adult mouse ovary and their in vitro differentiation potential into oocyte-like and somatic cells. Zygote, 2017;25(3):358-375.

Esmaeilian Y*, Atalay A, Erdemli E. Post-natal oogenesis: a concept for controversy that intensified during the last decade. Zygote, 2015;23(03):315-26.

Esmaeilian Y*, Dedeoglu BG, Atalay A, Erdemli E. Investigation of stem cells in adult and prepubertal mouse ovaries. Advances in Bioscience and Biotechnology, 2012;3(7):936-44.