Dr. Tolga Tarkan Ölmez, Bilkent Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümünden 2011 yılında mezun oldu. Aynı yıl doktora programına başladığı Bilkent Üniversitesi UNAM’ da (Ulusal Nanoteknoloji Araştırma Merkezi) bulunan Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji programından 2017 yılında doktora derecesini aldı. 2017-2022 yılları arasında Yale Üniversitesi Moleküler, Hücresel, Gelişimsel Biyoloji departmanı (MCDB), Entegre Bilimler ve Teknolojiler Merkezi’ nde (ISTC) ve Sistemler Biyolojisi Enstitüsü’ nde (SBI) doktora sonrası araştırmacı olarak çalıştı. Şu anda Koç Üniversitesi Translasyonel Tıp Araştırma Merkezi’ nde (KUTTAM) doktora sonrası araştırmacı olarak çalışmaktadır. Yayınları Amerikan Kimya Topluluğu grubu dergileri, Nature grubu dergileri gibi uluslararası hakemli dergilerde yayınlandı. Araştırma ve ilgi alanları arasında sentetik ve sistemler biyolojisi, nanobiyoteknoloji, tek hücre düzeyinde yaşlanma, mikroakışkanlar, yapay zeka ile biyomolekül tasarımı ve biyomalzemelerin biyolojik sentezi gibi konular  yer almaktadır.