Dr. Elif Nur Firat Karalar lisans derecesini Bilkent Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü’nde  tamamladı. Doktora çalışmalarını University of California, Berkeley’de ve doktora sonrası çalışmalarını Stanford Üniversitesinde tamamladıktan sonra 2014 yılında Koç Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümünde araştırma laboratuvarını kurdu.

ERC, EMBO Installation Grant ve Young Investigator Program, Royal Society Newton Advanced Fellowship, TÜBİTAK’ın desteklediği çalışmalarını “Hücre İskeleti Araştırma” laboratuvarında sürdürmektedir. Dr. Firat Karalar’ın laboratuvarında yürüttüğü araştırma projelerinin uzun vadeli hedefi, hücre ve organizma seviyesinde önemli görevleri olan sentrozom ve silyanin nasıl oluştuğunun ve görev yaptığının belirlenmesi bu yapıların bozuklukları sonucu oluşan nadir genetik hastalıkların ve kanserin tanı ve tedavisidir.    Daha fazla bilgi için lütfen araştırma grubu websitesini ziyaret ediniz ((https://mysite.ku.edu.tr/ekaralar/)).

Öne Çıkan Yayınları

  • Aydin, O.Z., Taflan, S.O. , Gurkaslar, C., Firat-Karalar, E.N (2020) Acute inhibition of centriolar satellite function and positioning reveals their functions at the primary cilium. PLOS BiologyJun 18;18(6):e3000679.
  • Gurkaslar, H.K., Culfa, E., Arslanhan, M.D., Lince-Faria, M., Firat-Karalar, E.N (2020) CCDC57 Cooperates with Microtubules and Microcephaly Protein Cep63 and Regulates Centriole Duplication and Mitotic Progression.  Cell Reports. May 12;31(6):107630.
  • Odabasi, E., Gul,S., Kavakli, IH., Firat-Karalar, E.N (2019) Centriolar satellites are required for efficient ciliogenesis and ciliary content regulation. EMBO Reports. Jun;20(6). pii: e47723 Conkar, D., Culfa, E., Odabasi, E., Rauniyar, N., Yates, JR 3rdFirat-Karalar, E.N. (2017) The centriolar satellite protein CCDC66 interacts with CEP290 and functions in cilium formation and trafficking. J Cell Sci. Feb 24. jcs.196832